by Alena
12. února 2018 18:19
Tak mrkev jakž takž vzešla ... s tím ostatním to dopadlo hůře. (Nojo, ale žijeme tu spolu ...) Ukázalo se, že testy klíčivosti mají smysl, v minulých letech jsme se často rozčilovali, že nám některá mrkev špatně klíčí a přisuzovali to především nedostatku vláhy či jarním výkyvům počasí. Po testech klíčivosti je vidět, že veliké rozdíly jsou dány i kvalitou osiva. Vyzkoušela jsem osivo devíti odrůd mrkve, ne starší než dva roky a klíčivost sahala od 20 do 95%, což jsou rozdíly značné. Klíčivost nad 50% mělo jen šest z devíti vzorků, nad 80% jen tři. Z toho plyne, že se vyplatí jednoduchý pokus s klíčivostí podstoupit (a špatně klíčící osivo vyřadit), zvlášť sejete-li mrkve více.
A z jiných soudků - děti dělaly jednorožce a kremrole (Markéto, užili jsme ty Tvoje cukrářské trubičky! Děkujeme! Přijď někdy ochutnat.)



A taky vzpomínka na cestu na jih - po čtyřech měsících byly olivy prohlášeny za hotové. (Nakládali jsme do láku s vinným octem a solí.)

