Zcela jsme zapomněli dát sem informace o bedýnce z tohoto týdne.

Pěkná letní bedýnka obsahovala:
brambory
červenou řepu
mrkev
cukety
patison
okurky salátové polní
polní rajčata
papriky
hrách
římský salát
Brambory a červená řepa v této bedýnce byly poslední částí kompenzace za jahody vyřazené z třetí biobedýnky.
Těmto bedýnkářským týdnům vládnou cukety a okurky. Pokud už si nevíte rady co s nadbytkem těchto plodin, zkuste cukety rozmixovat spolu s bylinkami a kořením a následně zmrazit jako skvělý základ pro (pod)zimní polévky a omáčky. Z okurek si udělejte třeba tarator či tzatziki (obojí úžasné pro horké letní dny). Jde v podstatě o různě tekuté a kořeněné směsi jogurtu (kefírového mléka, tvarohu, zakysané smetany), nastrouhaných okurek, česneku, oleje, soli, pepře a bylinek. Na polních rajčatech jsou vidět účinky nedávných úporných veder, na chuti jim to ale nikterak neubírá. Větší část zeleniny z této bedýnky je možné alespoň nějakou dobu skladovat. Pokud byste přemýšleli co s patisonem, vkládáme sem pár receptů již dříve uváděných na našich webových stránkách.
Patison je všestranně použitelná zelenina, kterou můžete připravit obdobně jako ostatní dýně. Skvělé jsou patisonové "bramboráky" přidat lze do polévky nebo do zeleninového kari či do leča. Ze syrového nastrouhaného patisonu lze udělat zdravý salát. Klasikou jsou patisonové řízky (oloupat, vykrájet semínka, nasolit, trojobal, osmažit, podávat s bramborami), lze ho grilovat, smažit s ostatní zeleninou/masem, zapékat či plnit. Dobře se chuťově doplňuje s bazalkou.
Plněný patison
V některých verzích receptů na plněný patison je patison nejprve předvařen (cca 15min ve vroucí osolené vodě, zkoušet vidličkou, nerozvařit!) a plněn směsí předem osmahnutou na pánvi. Poté je doba pečení/zapékání cca 20min. Pokud patison nepředvaříte a náplň neosmažíte, počítejte s cca hodinou pečení, záleží na velikosti patisonu.
Patison oloupeme, nahoře seřízneme, dužinu částečně vydlabeme, zbavíme semínek a přidáme nasekanou najemno ke zbytku náplně - tu tvoří mleté maso upravené a okořeněné podle chuti (sůl, pepř, majoránka/popř. bazalka, nasekaná slanina, vejce, nasekaná cibulka, strouhanka, nastrouhaný sýr, nakrájená rajčata, trocha něčeho pálivějšího ... fantazii se meze nekladou). Vegetariánskou obdobou náplně může být směs zeleniny a předvařené rýže, případně zeleniny a několika druhů sýra - výborná je kombinace cibule/rýže/špenát/sýr).
Pečeme v předehřáté troubě při 180°C cca 20min/1 hodinu - viz výše.
Zapékaný patison
patison
brambory
cibule
anglická slanina
hermelín
3 vejce
zakysaná smetana
sůl, pepř, kmín, bylinky, polévkové koření
Patison oloupeme, vykrojíme semínka, nakrájíme na plátky, oloupeme brambory, nakrájíme na plátky. Olejem vymazaný plech vyložíme plátky slaniny, na ně vrstvu brambor, okořenit, plátky patisonu, okořenit. Navrch plátky slaniny, plátky hermelínu, zalít okořeněnou smetanou smíchanou s vejci, zapékat v troubě při 180°C cca 1hod, pod poklicí či alobalem, před koncem pečení odkrýt. Vegetariánskou obdobou může být patison zapékaný se sýrem, rajčaty a paprikami.
Přejeme pěkné léto a dobrou chuť!