Zdá se, že když se věci konečně dají do pohybu, mají nutně jistou setrvačnost. Střecha je nějakou dobu až na drobné detaily hotova, ale úsilí, se kterým se na ní pracovalo, se rovnou přelilo do dalších dlouho plánovaných projektů. Musíme dříve či později nějak přibrzdit, aby nás ta nabytá hybnost nakonec nepřeválcovala.
Kluci úspěšně pokračují ve stavbě "letního" kurníku. Čekají nás přesuny a přeskupování, naše hejno drůbeže teď, ač se to nezdá, čítá 62 krků. Stále jsem se neodhodlala k roztřídění posledních kuřat, tudíž se, co se počtů slepiček a kohoutů týče, nechávám ještě chvíli v blažené nevědomosti.



Krmíme včely. Kozička Veverka našla nový domov v Křižanech. Rotavátorem jsme zpracovali dolní i horní pole. Hynek pokusně vymlátil část žita. Poslední dny byly také ve znamení masa ... zabíjeli jsme králíky, kozlíka, prasničku, v nejbližších dnech jsou na řadě zbývající beránci. Posekala, nasušila a nabalíkovala se otava. Znovu se sklízela mrkev, těch pár, co vykvetlo dělá alespoň parádu ve váze. Návrat horkých letních dnů a domácí javorová zmrzlina. Vařili jsme kečup ve větším než malém množství. V sušičce další dávka zeleniny na domácí polévkové koření - úžasná věc, jen poměr váhy použité zeleniny a výsledné váhy nasušeného koření trochu drásá.



Byla nálada na muffiny ... nejdřív sladká klasika, k večeři cuketová alternativa (nastrouhaná cuketa, vejce, nastrouhaný sýr, strouhanka ... opět snědeno před nafocením :)). Pokus o sýry s bílou plísní se z jasného neúspěchu změnil na docela slušný úspěch, příší dojnou sezónu se výrobě plísňáků vyhýbat rozhodně nebudu. Letos jsem ze sýrů dělala převážně polotvrdé zrající a s výsledky jsem spokojenější než s čímkoli co jsme zkoušeli dosud. Po odstavu kůzlat jsme začali dojit i kozu, děláme teď tedy i kozí sýry, i tam preferuji cestu tvrdších kousků. Ovčí a kozí mléko nemíchám, tudíž se jedou vždy dvě várky - trochu pracnější, ale ovčí a kozí sýry jsou prostě jiné a tak je rozmanitost na stole o to větší.



Ze skromné sklizně bobů jsme uvařili foul medammas - vařené drcené boby, ochucené olivovým olejem a směsí koření. Bylo to dobré a je to rozhodně argument pro pěstování bobů i v letech příštích.



Čeká nás záplava žlutých fazolí ...