Tak to máme za sebou. A naše dvě prasničky taky.

Ano, jsme všežravci. Maso nám chutná. Etický problém masožravectví nepřehlížíme, ale přesto jsme teď rozhodnuti maso jíst. Nekupovat, chovat. Mít pod kontrolou to, jak zvířata, jejichž maso jíme, žijí a jak jsou zabita. Má pro nás smysl pojmenovávat i ta zvířata, která chováme právě pro maso. Považujeme je za přirozené souputníky člověka. V našich dnes pastevních oblastech jsou jedním z nejlepších způsobů jak přeměnit trávu, která je všude okolo, v lidskou potravu. Přežvýkavci jsou asi v této přeměně efektivnější, ale kombinace kanadského pastevního a vietnamského prasete, kterou jsme chovali my, může velmi dobře prosperovat na trávě, obilovinách a zbytcích z domácnosti.



Mít na hospodářství prase je perfektní z hlediska spotřeby zbytků ze zahrady a domácnosti, nic se zbytečně nevyhodí, prasátka všechno sežerou, plevel stejně jako zbytek polévky. Ze začátku jsme krmili hodně senem a trávou, později jsme dávali i obilí (oves, pšenici) a po vybrání brambor veškeré nakopnuté a malé, po celou dobu stabilní přísun bramborových slupek, zbytků zeleniny a všeho, co zůstane z domácnosti.
Osvědčila se nám i volba menších křížených prasátek, nejsou to přece jen takové kolosy na nožičkách, pro které bychom museli budovat řádově pevnější obydlí. Prasátka měla k dispozici celou stodolu s vysokou podestýlkou, která zbyla po ovcích, mohla se tedy volně pohybovat a rýt. Příště bychom prasátka rádi chovali venku, třeba i tak, aby se jejich přirozená touha rýpat se v zemi dala nějak využít ...
A trochu strohé statistiky Briketa měla 89 kg, Bukvice 79 kg. Maso z obou by nám mělo stačit na celý rok. Zpracování masa bylo celkem náročné, strávili jsme na tom celé dva dny a ještě pokračujeme ve škvaření sádla ...