Na Zelený čtvrtek jsem pekla jidáše. Tvarování těsta se ukázalo být větším problémem než jsem si myslela a času, trpělivosti a zejména zručnosti se nedostávalo ... proto ta malá tvarová rozmanitost. Jedli jsme je až večer a trochu netradičně u táboráku ;), zato v příjemné společnosti. Příprava těsta byla snadná, určitě na suroviny nenáročná dobrota i pro jiné příležitosti než je Zelený čtvrtek.
Recept je z této knihy H.Doležalové - nápady a návody uvedené v knize jsou prima, často z nich čerpám, bohužel je kniha obdařena značně blbým názvem "Nápady pro maminky na mateřské dovolené", což měl být asi ze strany nakladatele marketingový tah, na mě však působící zcela opačně. Nicméně knihu pro tvoření s dětmi etc. doporučuji :). Recept přepisuji, stejné a obdobné najdete i jinde volně na internetu ... 500g polohrubé mouky, 250ml vlažného mléka, 100g másla, 30g droždí, 70g cukru, 2 žloutky do těsta 1 na potření, špetka soli, citrónová kůra, vanilkový cukr - připravíme kvásek, utřeme žloutky, cukr a máslo, mouku smícháme s vanilkovým ckrem, citrónovou kůrou, špetkou soli. Vzešlý kvásek smícháme s moukou, utřenými žloutky, zbytkem mléka, zaděláme těsto, necháme 1hod kynout. Poté mírně prohněteme, tvarujeme (různých návrhů najdete na internetu, v časopisech či v knížkách o lidové tvořivosti spoustu, nejdřív jsem zkoušela být kreativní (ehm), ale nakonec jsem pokusy zrecyklovala a vyprodukovala jen ty krucánky, které vidíte na fotkách :)), necháme ještě chvíli kynout na plechu s pečícím papírem, potřeme žloutkem, pečeme při 180°C.



Do zelené polévky jsme s Emou nasbíraly pampelišku, jahodník, jitrocel, kontryhel, bršlici, kopřivy a sedmikrásky.



Zdobení vajíček bavilo i Emu, přiznám, všechno bylo na poslední chvíli, ale než přišli koledníci, tak jsme to stihly.

Oseníčko jsem měla zasít tak o dva dny dříve, ale i tak vzešlo pěkně.


Užívali jsme si barev, vajec, sluníčka a hmatatelné přítomnosti jara.


