Dnešní biobedýnka byla laděna lehce do zelené, na obsahu se odráží poslední deštivé studené dny, ale naděje na příchod pěkného babího léta žije :)
červené brambory
mrkev
petržel
celer
kadeřávek
pórek
polní rajčata
hrušky
Jen pár slov ke kadeřávku, který může být pro někoho neznámý. Jak je zdravý a odkud pochází se dočtete zde, nelekejte se, na ilustrační fotografii je kapusta ;). Kadeřávek lze dusit, vařit, smažit a vařit obdobně právě jako kapustu či špenát. Lze z něj udělat polévku, závitky, karbanátky či zkrátka zeleninovou přílohu k masu. Ve švédském Hallandu a v Dánsku se z kadeřávku připravuje tradiční vánoční pokrm (vánoční šunka s červeným a kadeřávkovým zelím, hmmm ;) ... kdyby to někoho zaujalo - Hallandsk langkål: jeden středně velký kadeřávek, 450g nahrubo nakrájeného bílého zelí, 150ml zeleninového nebo masového vývaru, 15g másla, 50ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, cukr - nakrájené zelí a kadeřávek povaříme cca 20min ve vývaru, až se téměř všechen vyvaří, nemícháme. Na pánvi rozpálíme máslo a zelí s kadeřávkem na něm krátce osmahneme. Odstavíme, přelejeme šlehačkou, podle chuti osolíme, opepříme a ocukrujeme.
Pro ty více konzervativní:
Kadeřávková polévka
2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kurkumy, 1 malý pórek (na kolečka), 1 malá mrkev (na kolečka), 1 malá petržel, 1 malá brambora, bobkový list, 1 lžíce mouky, 1l zeleninového vývaru, nakrájený kadeřávek, sůl, pepř
Do mírně rozpáleného oleje přidáme kurkumu a pórek, poté nakrájenou mrkev, petržel, bramboru, bobkový list. Krátce osmahneme, zaprášíme moukou, za stálého míchání přilejeme vývar. Uvedeme do varu, vaříme asi 15min, přidáme kadeřávek a vaříme ještě asi 5-10min.
Kadeřávek můžete také osmahnout s cibulí a česnekem, odstraňte tuhé části stonků, listy nakrájejte. Smažte cca 10min, podle chuti přidejte sůl, pepř a třeba i pálivou papriku nebo chilli.