by Hynek
31. března 2009 21:38
Po snadné fázi sběru sirupu ze stromů (teče celkem rychle, pokud svítí sluníčko sbírá se 1,5 litrová flaška každých 6 hodin), nastává fáze vaření.
Javorová míza obsahuje mezi 3%-1% javorového sirupu, tj. pokud je 10 litrů štávy, vyjde z toho decka sirupu.
A zbytek je potřeba odpařit, proto nikde, ale opravdu nikde nedoporučují dělat to v kuchyni.
Takže jsme vařili venku, s výhledem na Ještěd.
Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa
by Hynek
21. března 2009 22:23
Naše pozemky jsou obklopeny vzrostlými javory a po přečtění několika článků o sběru javorového sirupu jsme se rozhodli, že ho zkusíme udělat.
Na Floridě jsme zakoupili základní knihu Backyard sugaring a dva čepovací kohouty, s tím že si případně další vyrobíme.
Správně se mělo začít čepovat o něco dříve, ale to jsme tu prostě nebyli.
Zatím jsme se rozhodli zkusit navrtat dva javory, jeden s hladkou kůrou a duhý hrubý, do každého jen jednu díru.
Jako sběrné nádoby používáme prořízlé PET flašky.
Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa
by Administrator
21. března 2009 22:15
Po krátkém odpočinku pro alespoň základní srovnání času z Floridy s českým jsme vyrazili na víkend do Kateřinek.
První pohled byl hodně zimní.
Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa