by Administrator
27. prosince 2008 10:18
Recept na výrobu jablečného octa naleznete v předchozím příspěvku na adrese
http://www.poddracimkamenem.cz/PermaLink,guid,506d5ca1-91f3-40cd-8d0d-79c7a5d99956.aspx
Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa
by Administrator
22. prosince 2008 10:28
S půjčeným vozíkem se dá užít za jeden den spousta legrace:
- dovézt hnůj z Frýdlantu
- přivézt dřevo z lesa
- dovézt izolaci z garáže
Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa
by Administrator
19. prosince 2008 10:25
Dnes bylo to správné datum pro kácení dřeva podle Thomy.
Zima stromu (říjen - leden), ubývající měsíc a den kozoroha (může být i panna nebo býk). Stromy nechat ležet do jara směrem z kopce.
Tak jsme probrali lesík u parkoviště, vzhledem k málo času jsme stromy pouze pokáceli.
Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa
by Administrator
14. prosince 2008 21:49
JABLEČNÝ OCET – RECEPT
Výroba jablečného octa je velmi snadná. Potřebujete velkou lahev od okurek (4l), případně jinou velkou skleněnou nádobu se širokým hrdlem. Ke strouhání jablek je ideální použít plastové struhadlo, aby jablka nepřišla do styku s kovem (kdo mi o tom poví více?), nemáte-li plastové struhadlo, můžete samozřejmě použít i nerezové. Názory na to, zda jablka zbavovat jádřinců, se také různí, já bych jablka určitě nechala celá (rozhodně je neloupejte!, zbytečně byste přišli o cenné látky ve slupce). A tady je postup.
Nahrubo nastrouhaná jablka vložte do skleněné láhve a zalijte (ideálně převařenou) vodou tak, aby byla hmota zcela ponořená a voda sahala ještě cca 4-5cm nad jablka. Nádobu zakryjte volně víčkem či talířkem a nechejte týden na teplém místě. Někde se uvádí za oknem na sluníčku, doporučuji nedávat na přímé světlo, dejte také pozor na příliš rychlé kvašení, ať vám to z láhve nevyteče :). Každé ráno a večer odklopte a zamíchejte dřevěnou vařečkou. Po týdnu nastrouhaná jablka sceďte (plastový cedník, popř. hrubší síto), lehce vyždímejte a přeceděnou tekutinu dejte zpátky do vymyté nádoby. Tu opět uzavřete a nechejte tři týdny na chladném, temném místě. Po třech týdnech vzniklý ocet přefiltrujte (např. čistá plátěná utěrka). Rozlijte do uzavíratelných láhví, skladujte v lednici, popř. jinde v chladu. Vydrží údajně až jeden rok, usazeniny nejsou na závadu. Kvalita a chuť octa záleží samozřejmě především na druhu použitých jablek.
Dole Ema a Hynek při výrobě.
Další fotografie z tohoto alba na serveru Picasa
by Administrator
13. prosince 2008 21:40
13.12.2008 13:00 - 4470 kWh